PLANT EEN
BEETJE SFEER
IN HUIS
VERZORGING

Hiernaast vindt u onze algemene verzorgingstips.


Hieronder vindt u de verzorgingstips voor Esperit Ficuss planten:

Standplaats
Een ficus kan zowel op een lichte als op een half-lichte plek staan. Zorg er wel voor dat u de plant niet in het directe zonlicht plaatst tijdens de hete zomermaanden. Wanneer u eenmaal een plekje heeft gevonden is het raadzaam om de plant daarna niet meer te verplaatsen. Het kost de plant veel energie om te wennen aan een nieuwe locatie. Groeit de ficus teveel naar één richting dan kunt u hem natuurlijk draaien, liefst met kleine beetjes tegelijk.

Water
Hoe lichter de plant staat, hoe meer water hij nodig heeft. De watergift moet dus op de standplaats worden aangepast. Belangrijk is ook om de plant regelmatig water te geven en zorg ervoor dat de potkluit nooit helemaal uitdroogt. Tijdens de rustperiode ('s-winters) weinig gieten met lauwwarm water. 's-Zomers een douche in de vorm van een regenbui wordt door de ficus op prijs gesteld. Zoiets gebeurt in de natuur immers ook.

Voeding
Om de plant sterk en gezond te houden is het aan te raden om één keer in de twee weken kamerplantenvoedsel aan het water toe te voegen. Ook hier geldt: regelmaat is belangrijk!

Verpotten
Na een jaar heeft de ficus alle voedingsstoffen uit de potgrond opgenomen. Daarom kan de ficus het erg waarderen wanneer hij jaarlijks een nieuwe portie potgrond krijgt. Doe dit verpotten in een grotere pot. Verpakte potgrond voor kamerplanten is goed bruikbaar. Om een goede drainage te garanderen legt men een potscherf, of iets van gelijke vorm, onder in de pot met de bolle kant naar boven. Grotere planten (vanaf een meter) hoeven maar eens per twee of drie jaar verpot te worden. Let op: door het overpotten zal de plant wel flink gaan groeien.

Tocht
De ficus kan in de natuur wel wind verdragen, maar binnenshuis heeft de Ficus moeite met tocht. Sterker nog, hij kan er absoluut niet tegen. Koude, maar ook warme luchtstromen veroorzaken bladval en zwakken jonge blaadjes af. In korte tijd zal uw ficus er slecht uitzien.

De ficus blijft doorgroeien in huis
Dit is te zien aan de jonge, iets lichter gekleurde blaadjes. Oudere bladen zullen uitvallen. Dit is een natuurlijk proces zoals dat bij de meeste bomen in de herfst gebeurt. Gelukkig blijft de ficus altijd nieuwe bladeren maken. Ficussen met een glad bladoppervlak moeten regelmatig worden afgestoft. Afstoffen kan men doen met een spons, een lapje of een prop watten.

De ficus buiten
Onze soorten Danielle®, Midnight Lady®, Samantha®, Golden Monique®, Twilight® en Anastasia® zijn ook geschikt voor uw balkon of terras. Zodra de temperatuur boven de 16°C blijft, kunnen deze soorten buiten staan. Zorg voor een plaats uit de wind, voorkom felle zon en houd de potgrond voldoende nat. Zo heeft u veel plezier van uw buitenficus.